Owoce egzotyczne przybyły do Polski z najbardziej odległych zakątków świata. Jeszcze kilka lat temu ich oferta nie była aż tak szeroka, jak obecnie. Z roku na rok przybywa jednak kolejnych produktów, które coraz częściej zaczynają gościć na naszych talerzach i na stałe wpisują się w codzienne menu. Dzięki nim poznajemy zupełnie nowe smaki i mamy okazję samodzielnie przygotowywać przysmaki z najbardziej kolorowych owoców świata.
Po owoce sięgamy bardzo często, niezależnie od wieku. Na początku wybieramy lokalne produkty, ale wraz z upływem czasu nabieramy ochoty na eksperymenty kulinarne i wtedy coraz odważniej sięgamy po nieznane produkty, takie jak owoce egzotyczne, które stają ciekawym urozmaiceniem codziennej diety.
Czy warto jeść owoce egzotyczne?
Zazwyczaj znane nam są korzyści z jedzenia lokalnych owoców, ale w przypadku tych bardziej tropikalnych nasuwa się pytanie, co się w nich kryje. Czy owoce egzotyczne zawierają witaminy i minerały potrzebne w naszej codziennej diecie. Odpowiedź jest prosta, oczywiście, że tak, dlatego warto je jeść, choćby od czasu do czasu. Znajdziemy w nich między innymi:
- cenne antyutleniacze,
- beta-karoten,
- likopen,
- witaminy B, C, A, E, K,
- żelazo,
- wapń,
- fosfor,
- aminokwasy.
Owoce egzotyczne to skarbnica wartościowych witamin i minerałów, które są niezbędne w naszej codziennej diecie i które powinniśmy czerpać z właśnie z produktów pełnych różnorodnych smaków i aromatów. Wiele owoców egzotycznych znajdziemy już w stacjonarnych sklepach, np. w Kauflandzie i na https://www.kaufland.pl/asortyment/owoce-egzotyczne.html.
Jak wybrać i jeść owoce egzotyczne?
Dla wielu osób wyzwaniem jest wybór odpowiednich owoców egzotycznych i ich właściwe podanie. Gdy nie wiemy po jaki owoc sięgnąć i w jaki sposób go jeść, zwykle z niego rezygnujemy i szukamy alternatywy, która nie sprawi nam aż tylu problemów. Nie jest to jednak tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Poznaj kilka wskazówek, jak wybrać smaczne owoce i co z nich przygotować.
- Awokado – należy delikatnie nacisnąć owoc (jeśli jest miękki, ale nie zapada się, wtedy powinien być w sam raz do zjedzenia). Na zielonej skórce awokado nie powinno być ciemnych plam. Ta dojrzałego owocu przygotujemy guacamole, pastę na kanapki, a także kolorowy dodatek do gulaszu, sałatki albo kremowej zupy.
- Granat – po naciśnięciu owoc powinien lekko skrzypieć pod palcami. Skórka też powinna być pozbawiona plam i ciemnych przebarwień. Pestki granatów świetnie nadają się jako dodatek do sałatki, ale przygotujemy z nich też napoje, galaretki i dżemy.
- Figi – te małe owoce najlepiej smakują, gdy ich skórka ma intensywny, zwykle ciemny kolor, a sam owoc miękki, ale jednocześnie jędrny. Figi same w sobie są smaczną przekąską, ale mogą też uzupełniać sałatki, naleśniki, kanapki, zapiekanki, a nawet domowe pizze.
- Papaja – wybierajmy owoce, które mają skórkę koloru żółto-zielonego lub pomarańczowego. Sam owoc powinien lekko uginać się pod naciskiem. Niedojrzałe owoce są jednolicie zielone i twarde. Z papai przyrządzimy domowe soki, konfitury i dżemy. Możemy ją też jeść na surowo, po obraniu ze skórki i wyrzuceniu pestek. Pokrojona w kawałki sprawdzi się też jako dodatek do owsianki czy nawet dań wytrawnych z kurczakiem lub owocami morza.
- Marakuja – dojrzały owoc, w przeciwieństwie do większości innych powinien być pomarszczony, miękki i bardzo ciemny. Pestki marakui możemy wykorzystać do przygotowania koktajlu, marmolady, kremu, sorbetu. Jej orzeźwiający smak dobrze komponuje się także z daniami mięsnymi i rybnymi.
Owoce egzotyczne to świetny dodatek, który nawet doskonale znanym potrawom nadaje niecodziennego charakteru. Dzięki nim poznajemy nowe, tropikalne smaki, eksperymentujemy z przepisami i urozmaicamy swoją dietę o produkty bogate w cenne składniki, które pomagają nam utrzymać organizm w świetnej kondycji, niezależnie od pogody, jaka panuje za oknem.